Anna Jörgensdotter tilldelas Sara Lidman-priset 2018

Författaren Anna Jörgensdotter tilldelas 2018 års Sara Lidman-pris för att hon med ett på samma gång koncentrerat och skimrande språk fångar in och tydliggör relationerna människor emellan. Oavsett om det rör sig om kärleks- eller maktförhållanden sonderar hennes prosa terrängen – tvärs över världskartan, fram och åter genom generationer. Röster och frågor ekar genom historien, levandegörs och blir till i högsta grad pågående processer, snarare än gammalt arv. Kollektivet, i Barcelona eller i Gävle, växer fram som en idé. Byn som världen; världen som byn.  Priset delas ut under Sara-dagen som äger rum den 24 mars på Profilteatern Umestan, Umeå under rubriken ”Sara och maten”.

Årets Sara Lidman-pris, det fjärde i ordningen, tilldelas författaren Anna Jörgensdotter. Sedan debuten 2002 har hon skrivit starkt berörande romaner om samhälleliga och historiska skeenden som sträcker sig in i vår tid. Osentimentalt – och i Saras anda av passionerat motstånd och engagemang -förmedlar Jörgensdotter utan att förråda människors kamp för frihet, oberoende och existensberättigande. Med ett sinnligt, vackert och rikt språk synliggör hon de små detaljerna och skeendena, så att vi ser världen och sammanhangen. En högtrycksspännande läsning som nogsamt måste hållas igen för att inte missa en enda detalj. Sömlöst väver hon samman kärlek och politik. Glidande mellan verklighet, dröm och hallucination gestaltar hon kärlek och besatthet, som får en att både förstå och att se med den andres ögon. Med en grundlig research fångar hon in tidsandan vare sig det rör sig om en norrländsk by eller om Spanien på 30-talet. Senast i Solidärer (2017) om frihetskamp och solidaritet både på ett yttre och ett inre plan, med Joe Hill som följeslagare. Om svenska frivilliga som kämpade mot fascismen i spanska inbördeskriget men sedan inte var välkomna hem. Och på hemmaplan kvinnornas kamp för arbete och jämställdhet ”eftersom mammor får planeterna att fortsätta sin bana runt solen måste de leva för evigt”.

SARA LIDMAN-DAGEN Priset utdelas vid Sara-dagen som äger rum lördagen den 24 mars på Profilteatern Umestan. Årets Sara-dag har temat ”Sara och maten”. Under dagen deltar författaren och professorn i litteraturvetenskap Annelie Bränström Öhman, skådespelaren Ellenor Lindgren och vi får även höra Sara i en inspelning berätta om hur en kokar palt’n. Pristagaren Anna Jörgensdotter håller själv ett anförande i samband med utdelandet av priset.

Sara Lidman-priset har instiftats av Sara Lidman-sällskapet för att hedra författarens minne. I prisets anda ligger att det är själva utmärkelsen som ger prestige. Priset består av en symbolisk gåva, en trana av slöjdaren s u r o l l e Jögge Sundqvist och möjlighet att tillbringa en vecka på Lidmangården i Missenträsk i norra Västerbotten.

För mer information kontakta Karin Högström, Sara Lidman-sällskapets ordförande: 070-542 97 03 mail: styrelsen@saralidman.se

Anna Jörgensdotter: 073-5635298 mail: anna.jorgensdotter@gmail.com

Styrelsen Sara LidmanAnna Jörgensdotter tilldelas Sara Lidman-priset 2018