Foto: Bertil Gustafsson

Foto: Bertil Gustafsson

Sara Lidman-sällskapet mottog nyligen ett mail som gjorde oss oerhört glada. Bertil Gustafsson sände oss några tidigare opublicerade fotografier på Sara som han tog när hon besökte FNL:s kontor i Göteborg 1969. På bilderna ser vi henne tillsammans med representanter från Sydvietnams provisoriska revolutionära regeringen. På en av bilderna ser vi bland annat hur en av representanterna läser ett nystencilerat flygblad för Sara.

Här nedan kan ni läsa vad Bertil skrev i sitt mail:

”Jag kan inte riktigt redogöra för hur synapserna i min hjärna fungerar. Men det hoppfulla i vänsterns resning i Grekland fick min tanke att gå till författarinnan Sara Lidman, som dessvärre sedan drygt 10 år inte är med oss längre.

Hon betydde mycket för mig i min ungdom. Jag tror mig veta att hon skulle glatt sig väldeliga åt det grekiska folkets gärning. Jag är övertygad om detta därför att hon stod sida vid sida och gjorde vad hon kunde för att ge Sveriges gruvarbetare kr…aft 1969.

Sara Lidman hade också sitt hjärta hos det kämpande vietnamesiska folket och for land och rike runt i solidaritetsarbete för dem.

Det var sådan jag träffade henne inne på FNL-kontoret på Skolgatan 19 i Göteborg i slutet på 60-talet. Fotot jag tog av henne där är tidigare aldrig publicerat. Silverkornen i det gnistrar än idag. Jag vill till hennes ära dela med mig av hennes glans.

Ikväll blåser det styv kuling och regnet slår på tvären i mörkret ute på Hönö. Inte ens min hund vill gå ut. Vi sitter istället i värmen vid kakelugnen och tittar på Sara Lidman. Och på ett märkligt vis ger mig hennes utstrålning hoppet om att det nu kommer att växa fram författare som förmår axla hennes mantel.

Bilden är fri för publicering, men uppge fotograf och gå inte förbi tiggarna och dem som en kväll som denna inte har tak över huvudet.”

Foto: Bertil GustafssonFoto: Bertil GustafssonFoto: Bertil Gustafsson
Foto: Bertil Gustafsson

Johan SandbergFoto: Bertil Gustafsson