Lawen Mohtadi tilldelas Sara Lidman-priset

Det allra första Sara Lidman-priset tilldelas författaren och journalisten Lawen Mohtadi. Med biografin ”Den dag jag blir fri” om författarinnan Katarina Taikon har Mohtadi levandegjort romernas kamp för mänskliga rättigheter i Sverige under 1900-talet och synliggjort hur Sveriges rasistiska historia sträcker sig in i samtiden. Med journalistiskt skarpsinne, aktivistiskt engagemang och inspirerande folkbildningsförmåga har Mohtadi under lång tid visat på ett brinnande engagemang i antirasistiska och feministiska frågor. För detta tilldelas Lawen Mohtadi Sara Lidman-priset 2013.

Sara Lidman-priset har instiftats för att hedra Sara Lidmans minne och pristagare kan variera från exempelvis författare, journalister och kulturarbetare till föreningar som verkar i Sara Lidmans anda av passionerat motstånd och engagemang.
Priset delas ut vid Sara-dagen på Bildmuseet i Umeå den 23 mars 2013, för att uppmärksamma 90-årsjubiléet av Sara Lidmans födelse.

Årets tema för Sara-dagen är ”Vänner i världen”. Programmet för dagen består av ett flertal föreläsningar och readings, bland annat om Lidmans opublicerade författardagböcker från Missenträsk och om vänskapen mellan Lidman och konstnären Berta Hansson. Pristagaren kommer också att hålla ett föredrag.

I Sara Lidman-prisets anda ligger också att det är själva utmärkelsen som ger prestige. Priset består av en symbolisk gåva, som kommer att tilldelas Mohtadi under en ceremoni dagen ifråga. Gåvan är utformad av konsthantverkaren Jögge Sundqvist, ”Surolle”. Pristagaren ges dessutom möjlighet att tillbringa en vecka på Lidmangården i byn Missenträsk i norra Västerbotten.

Lawen Mohtadi har under sina drygt tio år som journalist och redaktör bland annat arbetat på samhälls- och kulturredaktioner på Sveriges Radio, Göteborgs-Posten, Expressen och tidskriften Bang. Hon har ständigt satt ljuset på samhällets orättvisor, och skrivit initierat om rasism, feminism, hbtq-frågor och sociala klyftor. Boken ”Den dag jag blir fri” gavs ut 2012 på Natur & Kultur. Mohtadi, idag frilansande journalist och kritiker för bland annat Expressen, Göteborgs-Posten och Arena, arbetar för närvarande på ett nytt bokprojekt.

 

Kontakt

För mer information, kontakta Sara Lidman-sällskapet genom dess ordförande Ulla Danielsson, mail: styrelsen@saralidman.se, telefon: +46 70-369 3885

Lawen Mohtadi nås på mail: lawen.mohtadi@gmail.com, och telefon: +1 541 979 9900

Richard Herold, förläggare för Mohtadi på Natur & Kultur, nås på telefon:
+46 702-307082

Program för Sara-dagen 23/3 2013 kommer att publiceras inom kort på Sara Lidman-sällskapets hemsida, www.saralidman.se, samt på Bildmuseet hemsida, www.bildmuseet.umu.se

 

admin@saraLawen Mohtadi tilldelas Sara Lidman-priset

Kommentera