Ellenor LIndgren läser Lifsens rot

Lifsens rot, recension i Norran

Underbart och övernog

En rik Sara Lidmanhöst väntar Västerbotten. Sara på scen. Utgivning av författardagböckerna. Sara som utställning. Först ut är Ellenor Lindgren med ”Lifsens rot”.

Pjäsen hade premiär 2008. Har spelats mer än 140 gånger. Från Haparanda till Lund. Ett benådat tillfälle var 2011 – på Saras dödsdag – i Missenträsks bönhus. En lokal som gjord för återkommande Saraprogram. Senast tydligt vid Västerbottensteaterns läsning av ”Sara, Sara, Sara!”

I fonden en bildväv som omärkligt går över i en trasmatta. ”Som en väv på tre fyra år där varpen bestod av trådar som ledde fram till Isak Mårten Mårtensson i Ecksträsk.” Där Ellenor Lindgren ger röst åt Rönnog, Isak Mårtens blivande hustru. Åt svärfar Didrik, pigan Ida, Råbertus, byskvallret, fordringsägarna. På scenen också Nina Nordvall Vahlberg. Hennes dragspel för handlingen framåt med skratt, gråt och jubeltoner. Dragspelet som ”gjorde det så onödigt att dika och gräva, att spinna och väva”.

Tursamt att Ellenor en gång drabbades av Saras text. Kände att den sparats för just henne. Pjäsen har vuxit. Föreställning och skådespelare mognat. Här finns styrka och trygghet. Tillit till ordens bärkraft. Kärleken till författaren.

Sara kunde skriva Kärlekens lov. Ellenor gör den varm, stundtals högtidlig. Det första mötets kära lek. ”Deras röster var som fingrar som flätade sig om varandra tills de måste taga hand om varandra.” Den erotiska kärleken. ”Hur kan du så förtala kärlekens berusning”. Kärleken till den Rätte. ”Vem kan avgöra vad två berusade stolpar säger när de raglar om varandra medan aprilfåglar väsnas i alla tonarter runt om.”

Men Hotet lurar under ytan. Det man vinner ska förloras. Rönnog vet i sitt tvivel, i sin förtvivlan, att allt är förgängligt. Livsglädjens rot flätas samman med Vredens. ”Men Rönnog hur har det blivit så att du liksom misstror själva glädjen?”

Se pjäsen i Fällfors på söndag! Där visar Sara genom Ellenor att livet ändå är ”underbart och övernog”.

Harald Larsen

 

Recension publicerad i Norran 2014-09-05

 

Karin HolmgrenLifsens rot, recension i Norran