Nominera SARA-PRISET 2014

Kära Sara-vänner!

Vi har ett spännande Sara-år framför oss:

Sara-priset 2014

För att hedra Sara Lidmans minne har Sara Lidman-sällskapet instiftat Sara Lidman-priset. Pristagare kan variera från, till exempel, författare, journalister, konstnärer och kulturarbetare till föreningar som verkar i Sara Lidmans anda av passionerat motstånd och engagemang.

Priset kommer att delas ut för andra gången i samband med Sara-dagen lördag 29 mars. Pristagare kommer att utses av en jurygrupp i samråd med Sara Lidman-sällskapets styrelse. Sara Lidman-sällskapet välkomnar nomineringar (gärna med motivering) från såväl medlemmar som övriga intresserade. Vi kommer att skicka ut pressmeddelande under oktober månad. Obs! sista dag för nomineringar 1 december 2013. Skicka ditt förslag till styrelsen@saralidman.se

 

Sara-dagen lördag 29 mars 2014

Tema är ”Saras sam-vett” om motstånd, solidaritet och Byn i Världen. Utgör del av Umeås Kulturhuvudstadsår. Boka in redan nu.

 

Saras författardagböcker från Missenträsk 1975-1985

Annelie Bränström Öhman, professor i litteraturvetenskap och sällskapets sekreterare, som under de senaste två åren arbetat med Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985 – ett projekt som kommer att utges som bok på Bonniers under 2014. Lyssna på Annelies installationstal med titeln: Från Bloomsbury till Missenträsk. Om Virginia Woolfs och Sara Lidmans författardagböcker. Lördag 19 oktober kl 9:30, Hörsal F Humanisthuset Umeå universitet.

 

Saras födelsedag 30 december tredelat tårtkalas i Skellefteå & Stockholm & Umeå:

Saras 90 årsdag den 30 december 2013 kommer att firas med trefaldigt tårtkalas på tre orter: Skellefteå, Stockholm och Umeå. Temat är ”Låt snön brinna” och firas med brinnande ljus på gräddtårta. I Umeå planeras ett program på Bokcafé Pilgatan.

 

Sara Lidmansällskapets Stockholmsavdelning

arrangerar ett program om ”Saras tankegång” konstverket ”Lev!” i gångtunneln vid Umeå centralstation. Verket bygger på citat ur Sara Lidmans samlade texter. Konstverket presenteras av konstnärsduon Fa+, Ingrid Falk och Gustavo Aguerre och litteraturvetare Birgitta Holm. Musik Gunnar Edander.

Tisdag 1 oktober kl 18:30 Stadsbiblioteket, Sveavägen 17 i Stockholm i arrangemang av Sara Lidman-sällskapet och ABF Stockholm.

http://www.gratisistockholm.nu/viewObject.aspx?objectId=79510

 

Sällskapsliv till sjöss

Välkommen med på Sällskapsliv till sjöss 3 – 4 november 2013. Arrangerat av De litterära sällskapens samarbetsnämnd DELS www.dels.nu.  Sju litterära sällskap bjuder på ett storartat program. Under en 23-timmarskryssning från Stockholm äter vi gott, dansar och njuter av förstklassig underhållning av de deltagande sällskapen. Bland andra kommer Elisabeth Rynell att läsa dikter och att samtala om sitt författarskap. För detaljerat program, information och bokning kontakta OmniaResor tel 021-12 90 90 eller www.omniaresor.se Boka så snart som möjligt!

 

Sara Lidmansällskapets Skellefteavdelning

kommer under hösten arrangera ett par filmkvällar på temat Sara Lidman tillsammans med filmaren Åke Edström.

Startar en bokcirkel kring någon av Sara Lidmans böcker. Är du intresserad kontakta Irene Ek, e-post: irene.ek.30@gmail.com

 

”Strejkkonsten”

ny bok om sammansättningar och motsättningar kring gruvstrejken 1969-1970 av Ingela Johansson och Kim Einarsson. Där finns bland annat Saras tal till gruvarbetarna och Berta Hanssons upprop till konstnärerna att skänka sina konstverk till strejkkassan. Kommer ut på Glänta bokförlag nu i höst och presenteras på Bokmässan 2013.

 

Sara Sara Sara!

nyskriven teaterpjäs av America Vera-Zavala med Västerbottensteatern. Premiär i november 2014.

 

Sara-citat

Sara-vännerna Kajsa Sundström och Bengt Estborn har samlat Läsarnas Sara-citat. Se hemsidan www.saralidman.se

 

Skrivandets sinne

Ny bok av Elisabeth Rynell bland annat om möten med Sara. Jag skrattar och gråter om vartannat när jag läser Saras gästabud och Saras farväl.

 

Medlemsavgift 2013

Om du inte hunnit än, betala in på sällskapets plusgiro 47 62 02 – 7. Skriv namn, adress och eventuell e-postadress i meddelanderutan.

Personligt medlemskap 150 kr

Tillkommande familjemedlem 125 kr

Institutioner – bibliotek, skolor, studieförbund – 300 kr

 

Njut av hösten och

Lev!

Olförarn Ulla

 

admin@saraNominera SARA-PRISET 2014

Kommentera