olforarns3

Olförarns berättelse 2015-16

Sara Lidman-sällskapets verksamhetsberättelse för 2015 fram till årsmötet 2 april 2016.

Sara Lidman-sällskapets styrelse kan stolt redogöra för ett åttonde lysande verksamhetsår. Under året har styrelsen haft sju protokollförda möten i Bokcafé Pilgatans lokaler där vi har förmånen att kunna hyra in oss. En förmån som vi är mycket tacksamma för.

2015 blev ett speciellt Sara-år. Den 30 april kunde vi fira 40 år av fred i Vietnam. Under året har vi i styrelsen därför försökt att uppmärksamma Saras kärlek till Vietnam och hennes glödande motstånd till kriget. Tack vare vår eminenta lokalavdelning i Skellefteå kom 2015 dessutom att bli ett fantastiskt Tjärdalsår där en mängd aktiviteter har anordnats för att lyfta fram och aktualisera Saras debutroman.

Våra olika projekt har fått generöst stöd från ett stort antal aktörer:

ABF Umeå, ABF Västerbotten, ABF Stockholm, Bildmuseet, Forskningsarkivet vid Umeå universitet, Kulturföreningen Bokcafé Pilgatan, Kultur Skellefteå/Stadsbiblioteket, Länsbiblioteket Skellefteå, Medlefors folkhögskola, Missenträsk bygdegårdsförening, Skellefteå kommun, Skellefteå teaterförening, Umeå centrum för genusstudier, Umeå teaterförening, Umeå universitet, Umeå kommun, Västerbottens museum, Västerbottensteatern.

 

Sara-dagen 2015
firades den 28 mars på Sagateatern i Umeå med temat ”Sara på scen”. Vi fick bland annat höra Sara berätta om sin första teaterupplevelse i en radiointervju av Kerstin Wixe. Ellenor Lindgren berättade om arbetet med Lifsens rot, hur hon tog berättelsen från romanen till scenen. Stephen Goldin berättade om Balansen, en föreställning av Dansteatern med text av Sara Lidman. Vi fick också se en inspelning av föreställningen. Annelie Bränström Öhman talade om arbetet med uppsättningen ”Hästen och tranan”. Anna Azcárate tog med oss i tankearbetet bakom Sara Sara Sara och Frida Selander avslutade med sin fantastiska musik.

”jag har ett Vietnam i Västerbotten också”
Den 11 oktober föreläste Annelie Bränström-Öhman på Bildmuseet om Sara och hennes engagemang för Vietnam i samband med utställningen Mien Meo Mieng / Samtida konst från Vietnam.

 

Visning av Saras arkiv
Den 13 oktober bjöd vi in våra medlemmar till en exklusiv visning av Saras arkiv på Forskningsarkivet, Umeå universitetsbibliotek. Arkivarie Göran Larsson, vår kassör, tog oss med på en otroligt välkomponerad resa genom ett urval från arkivet som innefattade det mesta ur Saras liv. Göran avslutade den guidade turen med att visa ett tv-inslag från 1994 där Sara Lidman intervjuas av Ingela Agardhs i serien Hemma.

Sara och freden
Annelie Bränström-Öhman föreläste om Saras fredskamp den 20 november när Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) firade 100-årsjubileum på Ersboda Folkets hus i Umeå. VK gav föreläsningen mycket beröm; ”Annelie Bränström Öhman talade medryckande och initierat om Sara Lidmans oförtrutna kamp mot Vietnamkriget”.

Tjärdalen
Sedan en tid tillbaka har Tjärdalen gått att köpa via print on demand. Under hösten släpptes Tjärdalen dessutom i en ny pocketupplaga, som en del i Albert Bonniers klassikerserie, med nytt förord av Stefan Lindberg.

 

Sara i Skellefteå

Sara Lidman-sällskapets Skellefteavdelning har under året anordnat en mängd aktiviteter kring Tjärdalen:

20 mars. ”Åter var världen god att leva vaken i.” Ellenor Lindgren & Harald Larsen. Start av Skelleftebygden läser Tjärdalen. Stadsbiblioteket.

21 mars. ”Stilens Munterhet”, Annelie Bränström Öhman. Missenträsks bgf & Sara Lidman-sällskapets Skellefteavd.

23 mars. Sara Lidmans ”Tranrop” från invigningen av nya Stadsbiblioteket 23.3 1995 las ut på biblioteket hemsida.

14 april. Ellenor Lindgren läste ur Tjärdalen inför kommunfullmäktiges sammanträde: ”Så fattiga får vi aldrig bli ….”.

19 juli. ”Himmelriket kan väl vara värt en tjärdal” Ellenor Lindgren & Harald Larsen. Missenträsks bgf & Sara Lidman-sällskapets Skellefteavd. Missenträsks bönhus.

Vecka 35 – 41 Skärmutställning med recensioner, bilder och klipp från Tjärdalen. (Material från Forskningsarkivet, Umeå universitet.) Stadsbiblioteket. Prod: Harald Larsen

28 augusti. ”Maratonläsning”. Kl. 12.00 – 19.00. 41 skelleftebor och en umebo läste Tjärdalen, inkl. första sidorna ur översättningarna på danska, franska, tyska och nyöversättning till persiska. Stadsbiblioteket. Sara Lidman-sällskapets Skellefteavd. & Stadsbiblioteket/Kultur Skellefteå.

2 september, 7 oktober, 11 november. ”Läsecirkel på scen”. Therese Eriksson samtalar med panel – Lo Lindström, Felix Lundmark, Jasmine Ravaghi, Harald Larsen – och publiken. Stadsbiblioteket/Kultur Skellefteå & Sara Lidman-sällskapets Skellefteavd.

Samarbete med Anderstorps gymnasium ht 2015. Ellenor Lindgren arbetade med 15 danselever 8.10. Ellenor Lindgren, Tomas Marklund, Harald Larsen berättade & läste för 4 klasser 16.10.

18 november. ”Anrop till kusiner i Syd-Vietnam”, Sara Lidmans tal i Hanois radio 18.11 1965. Ellenor Lindgren & Tomas Marklund. Sara Lidman-sällskapets skellefteavd./Medlefors folkhögskola.

30 december. ”Såvitt man bor i en by måste man bry sig” Sara Lidmans 92-årsdag firades och Tjärdalsåret avrundades. Medverkande: Sara Lidman (radio- och TV-inslag), Ellenor Lindgren, Jasmine & Lenita Ravaghi, Lo Lindström, Johan Sandberg, Robert Tedestedt, Harald Larsen. Sara Lidmansällskapets skellefteavd./Kultur Skellefteå/Stadsbiblioeket.

Flera andra arrangörer hakade på Tjärdalsåret: Athena, Skellefteå Konsthall, SKEFO, ABF, Vuxenskolan m.fl.

Anderstorps estetelever, åk 2 teater & dans, arbetade under hösten med Tjärdalen som ett projekt. En studievägledning för Tjärdalen togs fram till studieförbunden.

Två pensionärsföreningar anlitade avdelningen som guider för bussresor till Missenträsk. Två studiecirklar läste Sara under året.

 

Sara i Stockholm

 16 mars anordnades en Sara Lidman-kväll på ABF-huset i Stockholm. Temat för kvällen var Missenträsk-besök. Maria Adlercreutz´ dagböcker från besök och hennes väv Skogsanden initierade och Ulla Danielsson, Eva Björklund, Sture Källberg och Bengt Estborn berättade om sina minnen och stimulerande besök. Delar av Marie Nyreröds TV-film om Sara visades och kommenterades av Birgitta Holm. Deltog gjorde också kören Trots allt.
Samarr. Med ABF Stockholm

 29 april var det dags att påminna om de 40 åren sedan freden i Vietnam. Vänsterpartiets blåsorkester inledde med en liten konsert-stund där de berättade om sina Vietnam-stunder bland annat med Sara. Journalisten Eva Paulsson redovisade ett Vietnam-möte i Karlstad och journalisten Eva Brita Järnefors visade bilder och berättade om fredsfirandena på plats. Texter av Sara lästes upp och det hela avslutades med att kören Trots allt sjöng.
Samarr. Med ABF Stockholm

18 maj gjordes en utflykt till Västertorp för att betrakta Pye Engströms skulptur Efter badet bestående av många kända personer som Elise Ottesen-Jensen, Paulo Freire, Mao Zedong, Angela Davis, Georg Borgström, Pablo Neruda och Sara.

 Sara, Sara, Sara – starka kvinnor pinkar stående
Den 15 augusti hade America Vera-Zavalas premiär på Stockholm stadsteater.

 Läsecirkel
Stockholms alldeles egna läsecirkel har i år bland annat läst Saras författardagbok Stilens munterhet, samt Birgitta Holms bok Sara – i liv och text. Parallellt med Birgittas bok har vi börjat läsa Saras tidiga böcker: Tjärdalen, Hjortronlandet, Regnspiran och Bära mistel.

 

 Verksamhetsplan 2016/2017

Tjär!
Inspirerade av Skellefteås många aktiviteter under 2015 vill Umeå nu ta över facklan och på så vis hålla det väckta intresset för Tjärdalen vid liv. Tillsammans med bland annat Umeå teaterförening, Riksteatern, Sune Jonssons centrum för dokumentärfotografi och Västerbottens museum lanserar vi därför Tjär!, en gemensam satsning och en kärleksförklaring till Saras debutroman. Syftet med projektet är att stimulera intresset för Saras roman men även att sprida kunskap om arbetet bakom och konsten att bränna en tjärdal.

Vår plan är att saralidman.se ska bli en central plats och självklar samlingspunkt för att hitta mer information om de evenemang och aktiviteter som kommer att anordnas kring Tjärdalen.

Sara-dagen 2017
Temat för nästa års Sara-dag planeras bli ”Sara och musiken”. Efter succén med ”Sara på scen” tänker vi nu utforska möjligheterna med att anordna en Sara-dag där Saras stora intresse för musik får ta plats. Vi tror att det här temat kan hjälpa oss att skapa ett livskraftigt program som i förlängningen kan locka besökare som inte är bekanta med Saras författarskap sedan tidigare.

Sara och musiken
Vi planerar också att se över möjligheterna att skapa ytterligare aktiviteter och arrangemang på temat ”Sara och musiken” under verksamhetsåret.

 

Kommande arrangemang

Medlemsskriften Sara-dagar II
Den hett efterlängtade medlemsskriften Sara-dagar II kommer att tryckas inom en mycket snar framtid. I skrivande stund arbetar tryckeriet vi anlitat med sättning och formgivning av skriften. Det blir en tjock volym som kommer att innefatta texter från de tidigare Sara-dagarna, från 2011 till och med 2015, under redaktörskap av Ulla Danielsson.

 Berättarfestivalen Skellefteå 18-24 april
Under ett timmeslångt inslag på Berättarfestivalen kommer den politiska Sara att stå i centrum. Tid, plats, och datum kommer att läggas upp på saralidman.se. Hela programmet finns på http://berattarfestivalen.se/program/

Sune Jonsson möter Sara Lidman, 12 juni
Annelie Bränström-Öhman föreläser vid Sune Jonssons centrum för dokumentärfotografi i samband med invigningen av en fotovägg med bilder på Sara tagna av Sune Jonsson. Mer info kommer att läggas ut på saralidman.se under våren.

Litterär bussresa till Missenträsk
Till hösten anordnar Bokcafé Pilgatan en dagstur till Missenträsk med Birgitta Holm som litterär guide. Reseledare/anmälan Annika Edlund, edlund.annika@gmail.com. Detaljer och pris är inte klara än, men håll utkik på pilgatan.se eller saralidman.se för mer info.

Tjärdalen som musikteater, 23 september- 30 november
En av riksteaterns största satsningar under 2016 är Tjärdalen, en storslagen musikteater baserad på Saras debutroman med urpremiär på Sagateatern i Umeå den 23 september. Föreställningen är regisserad av Carolina Frände och dramatiserad av Carl Åkerlund med musik av Jonas Svennem och kommer att turnera över hela landet under hösten 2016.

Sara-artiklar i Norran
Vår styrelseledamot Harald Larsen gjorde som bekant en djupdykning i Forsknings-arkivet vid Universitetsbiblioteket i Umeå och där hann fann artiklar, tal och föredrag, en del ej tidigare publicerade som Sara skrivit. Dessa texter kommer att tryckas upp i en samlad utgåva.

 

Sara-läsecirkel i Stockholm
Vi fortsätter läsa Saras tidiga böcker och Birgitta Holms Sara – i liv och text. Eftersom vi läser en bok till varje gång så kan man hoppa in när som helst. Men anmäl dig! Anmälan görs till ohlsson_christina@hotmail.com eller mobil 0702746711.

 Sara Lidman-priset 2016
Årets Sara Lidman-pris, det tredje i ordningen, tilldelas författaren Kajsa Ekis Ekman. Ur prisjuryns motivering: ”Både hennes texter och verbala inlägg i olika debatter bärs av ett språk som inger hopp, som genomlyser det till synes svårbegripliga. Kajsa Ekis Ekman är en modig aktivist och folkbildare både nationellt och internationellt i sann Sara Lidman-anda av passionerat motstånd och engagemang. Hon är en unik röst i dagens samhällsdebatt, som vidgar perspektiven till att handla om mer än representativitet. Med en humor som befriar slår hon hål på myter och med skarpa betraktelser uppmanar hon oss att försöka förstå kapitalismens maskineri.”

Priset består av en symbolisk gåva, en trana av slöjdaren s u r o l l e Jögge Sundqvist. Dessutom får pristagaren möjlighet att tillbringa en vecka på Lidmangården i Missenträsk i norra Västerbotten. Priset kommer att delas ut på Sara-dagen den 2 april.

 

Sara-dagen 2 april 2016
Den nionde Sara-dagen bär temat ”Sara, kvinnorna och freden”. Under dagen föreläser kulturjournalisten, dramatikern och författaren Stina Oscarson under rubriken ”När världsläget manar till protest”; författaren och professorn i litteraturvetenskap Annelie Bränström Öhman, om Saras engagemang för freden. Deltar gör också författaren Kajsa Ekis Ekman som under dagen kommer att ta emot Sara Lidman-priset 2016. Samarrangörer: ABF, Bokcafé Pilgatan/Kulturföreningen Pilgatan, Umeå centrum för genusstudier, Umeå kommun

Varmt välkomna till Sara-dagen lördag april 2016 på Sagateatern, Umeå kl 13.00
(50 kr / 40 kr för medlemmar) och till årsmötet på Bokcafé Pilgatan kl 17.00!

 

Som ordförande vill jag också passa på att rikta ett stort tack till alla våra medlemmar. Ni har blivit fler under året och det är otroligt glädjande att se att intresset för Sara är så pass stort. Tack vare ert stöd kan vi fortsätta att sprida kunskap om Sara och se till att hennes anda lever vidare.

Lev!

Johan Sandberg
ordförande Sara Lidman-sällskapet

 

Johan SandbergOlförarns berättelse 2015-16