Lidmangården

lidmangarden1
I Missenträsk i norra Västerbotten finns Sara Lidmans födelsegård, med två hus möjliga att hyra för författare och forskare som söker en kreativ och avskiljd arbetsmiljö eller rekreation. Gården kan också användas för mindre sammankomster eller konferenser. Köksutrustning och sängplatser är tillräckliga för grupper på högst 14 personer.

Byn Missenträsk ligger knappt tre mil från Jörn, stationssamhället vars tillkomst skildras i Jernbaneeposet, och inom Skellefteå kommun. Gården består av två hus, som efter en gåva av Sara Lidman ägs av Umeå universitet. Gården står i stort sett som den gjorde när Sara Lidman bodde och skrev där. Den ligger längst västerut på liden, med utsikt söderöver mot blånande åsar och berget Vithatten. Skidfärder på vårvintern och cykelturer under sommar och höst ger svindlande naturupplevelser.

lidmangarden7

Missenträsk hyste på Sara Lidmans tid 256 personer. Nu bor där ett trettiotal, I stora huset finns på nedre botten ett stort kök med sovkammare, ett stort arbetsrum samt två toaletter, varav ett med dusch och ett med tvättmaskin. På övervåningen finns två rum, som kan vara arbets- och/eller sovrum, samt en glasveranda.

Lilla huset är handikappanpassat och rymmer ett stort kök, sovrum och toalett med dusch på nedre botten samt två sovrum på övre botten.

För information och guidning av Missenträsk kontakta ordförande i Missenträsk Bygdegårdsförening Ulla Stenberg 070-534 6349

Husen kan hyras för längre eller kortare tid. De allmänna förbindelserna är tåg till Jörn eller flyg till Skellefteå eller Arvidsjaur. Närmaste affär är ICA i Glommersträsk, sex kilometer från Missenträsk.

Uthyrningen sköts av Carina Sehlstedt på Lokalförsörjningsenheten, Umeå universitet, 090-786 6559 carina.sehlstedt@adm.umu.se.

 

admin@saraLidmangården