elisabeth_rynell

Elisabeth Rynell tilldelas Sara Lidman-priset 2014

Poeten och romanförfattaren Elisabeth Rynell tilldelas 2014 års Sara Lidman-­‐pris för sin omisskännliga ton och ett lyckosamt växelbruk mellan genrer där hon levandegjort en komplex norrländsk erfarenhet. I förra årets essäsamling Skrivandets sinne träder den politiska Rynell fram tydligare än någonsin, utmynnande i en glödande plädering för litteraturen som motståndskraft. Priset utdelas under Sara-­‐dagen som äger rum den 29 mars på Västerbottens Museum under rubriken ”Sara och samvettet”.

Årets Sara Lidmanpris, det andra i ordningen, tilldelas poeten och romanförfattaren Elisabeth Rynell. Sedan debuten 1975 har Rynells författarskap uppvisat ett lyckosamt växelbruk mellan lyrik, romaner och debattprosa. Med en omisskännlig rynellsk ton, lika sinnlig som jordad i det vardagliga, har hon i dikter och berättelser levandegjort en komplex norrländsk erfarenhet, med rotfästen i historiska och samtida landskap. Hennes skrivande försiggår i de ”bortomnära” rummen mellan ord och människa, mellan plats och berättelse, mellan kärlek, liv och död. I sin senaste bok, essäsamlingen Skrivandets sinne (2013), träder Elisabeth Rynell fram som en ”rasande kvinna” – i kärleksfullt samspråk med vännen Sara Lidman. I Lidmans anda framför Rynell en glödande plädering för litteraturen som motståndskraft i en tid där fulhetens kalhyggen breder ut sig i skog och språk. Mot fulheten ställer hon kärleken och den sköra, starka språklyckan, vunnen bara genom ständig kamp.

SARA LIDMAN DAGEN

Priset utdelas vid Saradagen som äger rum lördagen den 29 mars på Västerbottens Museum. Årets Saradag har temat ”Sara och samvettet” och handlar om motstånd, solidaritet och Byn i Världen. Under dagen deltar även glaskonstnären Monica Edmondson och visar verket 100Migratory, konstnärsduon FA+ berättar om skapandet av Saras Tankegång i Umeå, Marie Persson och Erik Danielsson samtalar om minerallagar och gruvkamp samt Annelie Bränström-­‐Öhman som talar om ”Samvettet” i Saras tankar och verk. Pristagaren Elisabeth Rynell håller själv ett anförande i samband med utdelandet av priset. Biljetterna till dagen släpps den 11 mars.

Sara Lidmanpriset har instiftats av Sara Lidman-­‐sällskapet för att hedra författarens minne. Vid den första utdelningen av priset ifjol tillföll det journalisten och författaren Lawen Mohtadi för boken ”Den dag jag blir fri” om Katarina Taikon. I prisets anda ligger att det är själva utmärkelsen som ger prestige. Priset består av en symbolisk gåva, en Lidman-­‐inspirerad skulptur av Jögge ”surolle” Sundqvist. Dessutom får pristagaren möjlighet att tillbringa en vecka på Lidmangården i Missenträsk i norra Västerbotten.

För mer information, kontakta Ulla Danielsson, Sara Lidman-­‐sällskapets ordförande. Telefon: 070-369 38 85 Mail: styrelsen@saralidman.se

Elisabeth Rynell nås på mail: beitery@gmail.com

admin@saraElisabeth Rynell tilldelas Sara Lidman-priset 2014