Sara på Bildmuseet i Umeå 20 juni 2012, kl 19:30

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal tabell”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Iscensättning 1. Tal av Sara Lidman genomfört av skådespelerska Cecilia Nilsson, Bildmuseet kl 19.30; Ett verk av konstnären Ingela Johansson inom ramen för Kirunatopia / I Skuggan av framtiden.

Plats: Bildmuseet Umeå, vid trappan till receptionen på nedre plan.

Den 11 december 1969, höll Sara Lidman ett improviserat tal om mänsklig värdighet på det första Stormötet i Kiruna Sporthall. Hon kom till mötet som reporter för nystartade TV2 för att rapportera om den stora strejk som pågick i Kiruna, Malmberget och Svappavaara.

Året tidigare (1968) hade hon skrivit texten till första upplaga av Gruva, en rapportbok om de omänskliga arbetsförhållandena i LKAB gruvorna. En bok, initierad av Odd Uhrbom, som kom att spela en stor roll för strejkens förlopp och som det tvistades om i den Socialdemokratiska ledningen. Finansministern Gunnar Sträng ogillade Gruva-bokens inflytande och försökte misskreditera den. Sträng uttalar sig följande på Arosmässan 8.11.69:

”Jag tvekar inte att säga att Sara Lidmans Gruva är alls icke representativ för förhållandena oppe i LKAB… när jag säger… att jag vet det, så är det därför att jag haft möjligheter att personligen tala med folk, kommunalfolk och direktanställda, på de här platserna och de har varit ganska indignerade över den presentation av sin arbetsplats som här alldeles oförhappandes har ramlat över dem…”

Väl på plats i Kiruna Sporthall bestämde sig Sara spontant för att skänka 10 000 av honoraret för andra upplagan av Gruva som grundplåt i en strejkfond, en talande gest som spred sig till svenska folket och insamlingarna var igång dagen efter. Sara fick sparken som reporter men kom att verka för att påverka opinionsbilden av strejken med sina eldtal på olika demonstrationer runt om i landet.

I utställningen Kirunatopia/I Skuggan av framtiden (3 vån, Bildmuseet) visas de verk som konstnärer runt om i landet skänkte i solidaritet med gruvarbetarna. Iscensättningen av Sara Lidmans tal av Cecilia Nilsson syftar till att ge Gruvarbetarnas strejkkonst samling en bakgrundskontext i strejken och de landsomfattande insamlingarna, som fungerar som ett slags installationstal. Sara var god vän med Berta Hansson och Siri Derkert, några av de konstnärer som finns representerade i samlingen.

Gruvarbetare Harry Holmlund:

”Jag hade fått höra att Sara Lidman fanns någonstans i salen så jag bad henne komma upp på podiet. Jag fick puss på kinden och så talade hon om att vi skulle få hela hennes gage från Sveriges Radio. Efter det förbjöd radioledningen henne att göra några fler inslag från vår strejk.”

Stort tack till:

Sara Lidmansällskapet

Dramaten

Med stöd från Sveriges Bildkonstnärsfond

admin@saraSara på Bildmuseet i Umeå 20 juni 2012, kl 19:30

Kommentera